Kijk uit! Kerstborrels en andere eindejaars-verleidingen; van auto’s, een teamuitje en een banaan

BAM! Wet Arbeidsmarkt in Balans en het MKB
6 december 2019
Vakantievoorpet en zorgzame, transparante werkgevers
15 januari 2020

Kijk uit! Kerstborrels en andere eindejaars-verleidingen; van auto’s, een teamuitje en een banaan

In maart 2019, als de #MeTwoo-beweging al volop effect heeft gesorteerd, vindt er een pijnlijk incident plaats tijdens een dinertje in Utrecht van het team van een niet nader te noemen Zweeds automerk.

Een statutair directeur, die te diep in het glaasje heeft gekeken, biedt een lager geplaatste, jongere vrouw een gebakken banaan aan (het was een Indonesisch restaurant). De jonge vrouw weigert de banaan, ten eerste omdat zij niet van gebakken bananen houdt en het bovendien niet zo fris vindt de banaan op haar vieze bord te leggen. De directeur houdt aan en ze legt de banaan toch maar op haar lepel. De directeur zegt tegen haar dat ze de banaan in zijn geheel in haar mond moet stoppen, als “deep throat” en roept: “film haar, film haar”! De oudere jongeren onder ons kennen de naam en het thema van deze film denk ik nog wel.

Na melding van dit incident bij HRM wordt de directeur ontslagen. Hij is het hier niet mee eens en stapt naar de rechter. Deze doet op 26 september jl. uitspraak. De rechter stelt dat het gedrag van de directeur tijdens het etentje op 26 maart 2019, in bijzijn van andere teamleden, zodanig onacceptabel is dat dit ernstig verwijtbaar handelen oplevert. Spijt betuigen helpt de directeur niet.

De rechter vindt dat de gedane uitlatingen in een werk-gerelateerde setting volstrekt ongepast en ontoelaatbaar zijn. Dat geldt temeer voor een werknemer als deze man, die vanuit zijn functie in de top van het bedrijf en als superieur daar aanwezig, een voorbeeldfunctie heeft.

De uitspraak komt de directeur duur te staan. Hij is zijn baan van meer dan 25 jaar kwijt, krijgt niet de volle transitievergoeding en staat voor het oog van de natie te kakken. Dat het bedrijf de eigen protocollen niet helemaal heeft nageleefd, vindt de rechter niet doorslaggevend. Het naleven van dergelijke protocollen is geen voorwaarde tot opzegging van de arbeidsovereenkomst te kunnen overgaan. Gelet op de ernst van de gedane uitlatingen had de werkgever de directeur ook niet eerst hoeven waarschuwen.

Dus mensen: bedenk dat je je de komende weken bij kerstborrels, eindejaars-dineetjes, nieuwjaarsrecepties e.d. in een werksetting bevindt en je je ook zo moet gedragen. En dat foute grappen bij collega’s heel erg fout kunnen vallen. Dat geldt nog extra voor directies en management.

Uitspraak Rechtbank Gelderland 26-09-2019, ECLI:NL:RBGEL:2019:4320