Hoe toets je de kwaliteit van coaching bij disfunctioneren?

Help! Mijn medewerker functioneert niet!
19 mei 2021
Laat uw medewerker weer succesvol zijn
2 augustus 2022

Hoe toets je de kwaliteit van coaching bij disfunctioneren?

 
Hoe toets je de kwaliteit van coaching bij disfunctioneren?

Als een werknemer niet goed functioneert, is de werkgever wettelijk verplicht zich in te spannen de werknemer (weer) te laten voldoen aan de functie-eisen. Dit leidt in de praktijk vaak tot onvrede, conflicten en rechtszaken. Uit mijn onderzoek naar verbetertrajecten bij disfunctioneren blijkt dat coaching veel narigheid kan voorkomen. En wie wil dat nou niet?
In de wet zijn geen en in (recente) jurisprudentie weinig aanknopingspunten gevonden over aard, inhoud, vorm en kwaliteit van coaching en coach. Slechts in een enkele uitspraak wordt een oordeel geveld over de coaching – en over de coach. Wel is uit vakliteratuur te concluderen dat coaching één van de manieren is om het functioneren van de werknemer te verbeteren.
In mijn White paper beschrijf ik op welke wijze coaching als proces moet worden aangepakt, wil deze kwalitatief onderdeel kunnen uitmaken van het verbetertraject. Uit vakliteratuur blijkt dat, vóórdat coaching start, de werkgever duidelijk dient te maken welke onderdelen van de functie van werknemer ter discussie staan en welke niet. Met andere woorden: de coach zal een beschrijving moeten krijgen van de tekortkomingen van de werknemer. En over de concrete en specifieke doelstellingen die de werknemer dient te behalen.

Uit mijn onderzoek blijkt dat de juridische vakliteratuur hogere normen aan de coaching oplegt dan in veel rechtelijke uitspraken is terug te zien. Rechters en advocaten kunnen op basis van mijn White paper beter beoordelen of coaching aan de zorgvuldigheidseisen van de wet (artikel 7:669 lid 3 sub d BW) voldoet. Ik ben van mening dat (kanton)rechters (en dus advocaten) op z’n minst moeten beoordelen of de vertrouwelijkheid, het bieden van een veilige leeromgeving en het zich onthouden van oordelen van de coach voorop hebben gestaan. Is dat niet het geval, dan is het discutabel de coaching waarde te toe kennen voor het verbetertraject. Meer weten over coaching in verbetertrajecten?
Lees dan mijn gratis White paper of neem contact op voor een persoonlijk advies (contact).